Handleiding om Altcoins te kopen

De bedoeling van deze handleiding is mensen op een laagdrempelige en eenvoudige manier kennis te laten maken met hoe te beginnen met handelen in cryptocurrencies. Op het internet is een hele hoop informatie te vinden over cryptocurrencies en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Wij hebben daarom besloten om een handleiding op te stellen die je stap-voor-stap kunt volgen om vervolgens te beginnen met traden. Deze handleiding is bedoeld voor beginners en zo eenvoudig mogelijk gemaakt. In totaal neemt deze handleiding ongeveer drie uur in beslag en wordt alles duidelijk uitgelegd met behulp van links, filmpjes, hints, tips, en achtergrondinformatie.

Wat ga je doen?

Je gaat in 3 uur je eerste €10 van Bitcoin, €10 van Ethereum en €10 van een altcoin kopen. Deze handleiding zal je door dit proces begeleiden, je laten zien hoe je je geld op een exchange (beurs) kunt zetten en hoe je vervolgens je coins kunt bewaren op je eigen computer / offline wallet.

Wat heb ik nodig?

1. €30. Zoals eerder aangegeven zullen we €10 van Bitcoin, €10 van Ether en €10 van een alt coin kopen.
2. Bankpas of creditcard. Om de handleiding tot 3 uur te beperken is het handig om een creditcard te gebruiken. Afhankelijk van het netwerk en jouw bank kunnen overboekingen een werkdag in beslag nemen.

Wat heb ik na drie uur?

 • Toegang tot een Bitcoin- en Ether-exchange (bijvoorbeeld Coinbase):
  Hier ga je je €30 inwisselen. Ook geven we je een overzicht van de belangrijkste concepten achter Bitcoin en Ether, en hoe ze verschillen.
 • Een desktop Wallet: Op een desktop Wallet kun je je cryptogeld bewaren. Na het doorlopen van deze handleiding zul je meer weten over hoe je je bitcoin kunt beveiligen en voorkomen dat je ze verliest.
 • Toegang tot een altcoin exchange (bijvoorbeeld Bittrex of Binance):

Je stuurt €10 van je Ether naar een exchange om vervolgens €10 van een altcoin te kopen.

Een goed inzicht in de technologieën achter gedistribueerde ledgers, blockchains en smart contracts.

1e uur: Bitcoin & Ether

Bitcoin was de eerste grote gedecentraliseerde digitale valuta en maakt gebruik van cryptografie om een gedistribueerde ledger met transacties bij te houden. Hieronder kun je een duidelijke introductie tot bitcoin vinden:

Om cryptocurrency te kopen met een fiat-valuta (bijv. EUR, USD, enz.) heb je een fiat-exchange nodig. Deze exchanges wisselen fiat-valuta (bijv. EUR) om in cryptocurrency tegen een bepaalde wisselkoers. De meeste beurzen rekenen ook een percentage (~ 3%) voor het omwisselen van de valuta’s.

Fiat-exchange instellen (30min)
Vandaag de dag bestaan er veel exchanges en wij raden je aan om zelf veel onderzoek te doen om er zo achter te komen welke het beste voor jou werkt.

Een van de meest bekende en populaire is Coinbase, een exchange ideaal voor beginners. Op dit moment zijn er veel exchanges die verificatie vereisen, en deze kunnen soms dagen of weken duren. Voor degenen die zo snel mogelijk willen beginnen raden we de volgende exchanges aan die geen of minimale verificatie vereisen:

Coinmama heeft geen landbeperkingen en minimale verificatiecontroles.
Coinmama: Buy Bitcoins with Credit Card

De snelste manier om cryptocurrencies te kopen is met een creditcard of betaalkaart. Wij zullen ons dan ook in deze handleiding beperken tot het kopen van cryptocurrencies met een creditcard of betaalkaart.

Zie hieronder hoe je Bitcoin kunt kopen op Coinbase:


Je eerste Ether (15 min)

Ether is (vanaf november 2017) de op één na grootste cryptocurrency. Ether is het token van het Ethereum-netwerk. Hiermee kunnen ontwikkelaars slimme contracten bouwen en implementeren op de blockchain. Deze kunnen worden gebruikt om gedecentraliseerde applicaties te maken, die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop we organisaties structureren. Bekijk de video hieronder voor een uitleg over wat slimme contracten precies doen en welke problemen ze oplossen.

Ether kopen met Coinbase

Je gaat €20 van Ethereum kopen. Je gebruikt vervolgens €10 van Ethereum om een altcoin te kopen. Bekijk de video voor meer informatie over hoe je dit moet doen op Coinbase.

2e uur: De wereld van altcoins

“Altcoins” worden vaak gebruikt om cryptocurrencies aan te geven die geen Bitcoin of Ether zijn. De wat bekendere altcoins zijn Ripple, Stellar en IOTA. Wie de wereld van altcoins betreedt komt in het Wilde Westen van de cryptocurrencies terecht, waar elke dag nieuwe munten worden gesmeden en verhandeld.

De meeste altcoins zijn niet op de belangrijkste fiat-beurzen verhandelbaar. Vaak moet je naar altcoin-exchanges zoals Bittrex en Binance of gedecentraliseerde exchanges zoals Etherdelta om altcoins te vinden. Deze exchanges accepteren geen creditcards of fiat-valuta’s. Altcoins worden tegen Bitcoin of Ether ingewisseld tegen de gegeven ALT/BTC-wisselkoersen.

Een exchange kiezen

Let op: we willen je graag waarschuwen tegen het gebruik van Bitfinex wegens zorgen over geldopnames. Zoals altijd geldt dat je zelf goed moet onderzoeken welke exchange het beste bij jou past.

De afgelopen maanden zijn er veel altcoins bijgekomen en wat je moet onthouden is dat er niet een exchange is die alle altcoins verhandeld. De grote exchanges, zoals Binance en Bittrex, verhandelen de wat meer gevestigde altcoins (zoals Ripple, IOTA, etc.) terwijl nieuwe, kleine of speculatieve coins op kleinere of minder gevestigde exchanges worden verhandeld, zoals Cryptopia. Wij adviseren je om voorzichtig te zijn met altcoins en veel onderzoek te doen voordat je besluit om een altcoin te kopen.

Als je al een specifieke altcoin op het oog hebt en je wilt weten waar je deze kunt kopen, gebruik dan coinmarketcap.com om uit te zoeken op welke exchange de coin wordt verhandeld.

Optie 2: Binance

Binance is in de afgelopen weken een populaire exchange geworden met aanzienlijk handelsvolume en verscheidenheid aan altcoins. Een van de innovaties van Binance is de eigen coin (BNB) die u 50% korting geeft op de handelskosten. Ook stelt het je in staat om zo snel mogelijk te beginnen met handelen, aangezien je geen identiteitsdocumenten nodig hebt totdat je €30.000 hebt bereikt.

Registratie en storting van €10 van Ether
We zullen €10 van de Ether die je kreeg overzetten naar Binance om wat altcoins te kopen.

Voordat we beginnen: stuur niet je €10 in Bitcoin naar Binance. Vanaf december 2017 brengen Bitcoin-transacties kosten met zich mee: ongeveer €30, zelfs voor een overdracht van € 0,1. Waarschijnlijk zal het nog een aantal maanden zo blijven, totdat de ontwikkelaarsgemeenschap een oplossing vindt voor de schalingsproblemen. De €10 in Bitcoin die je overzet naar Binance zal dus compleet vervagen! Om te beginnen zul je een account moeten aanmaken op Binance.

Neem de volgende stappen nadat je een account hebt aangemaakt,

 • Ga naar het gedeelte Deposits & Withdrawals onder Funds.
 • Zoek naar je ETH-wallet. Controleer goed of het de ETH-wallet is, want je wil je geld niet naar het verkeerde adres sturen!
 • Klik op Deposit. Je zult het adres van je Binance ETH-wallet zien, waar je geld naartoe stort. Kopieer dit adres.
 • Ga dan naar Coinbase.
 • Ga naar Accounts en selecteer je ETH-portemonnee.
 • Klik op Verzenden. Plak het adres van je Binance ETH-wallet dat je eerder hebt gekopieerd in dit veld.

Controleer ALTIJD of het walletadres dat je gekopieerd en geplakt hebt hetzelfde zijn! Als je zelfs maar één karakter weglaat, leidt dit tot een foute transactie en ben je voor altijd je geld kwijt.

€10 van een altcoin bij Binance kopen.

Deze video geeft een goed overzicht van hoe Binance werkt en wat je er allemaal kunt vinden.

3e uur: Desktop wallet
Als je de vorige stappen goed hebt gevolgd heb je nu €10 in Bitcoin, €10 in Ether en €10 in een altcoin naar keuze.

Het is meestal erg gevaarlijk om je cryptocurrencies achter te laten op een exchange. Exchanges zijn vaak primaire doelen voor hackers (bijvoorbeeld 120.000 Bitcoins die van Bitfinex werden gestolen). Zelfs een goedlopende exchange zoals Coinbase met uitgebreide beveiligingsmaatregelen is nog steeds vatbaar voor phishing- en imitatie-aanvallen.

Exodus opzetten (10min)
Een wallet is als een mini-bankrekening die je zelf volledig onder controle hebt. We raden beginners aan om een desktop of mobiele wallet te gebruiken. Bijna alle cryptocurrencies hebben hun eigen versie van een desktop wallet. Deze wallets slaan de privésleutels van je cryptocurrency op in je pc of mobiele apparaat. Er is een klein risico om de privésleutels te verliezen, door bijvoorbeeld malware of crashes.

In deze handleiding zullen we je ook laten zien hoe je Exodus moet opzetten, een wallet die meerdere valuta’s, zoals Bitcoin, Ethereum en sommige altcoins, kan opslaan. Medio januari 2018 zijn er veel andere wallet-opties beschikbaar.

Coins overboeken (30min)
Zoals eerder aangegeven zijn er transactiekosten verboden aan het versturen van Bitcoin (ongeveer €30). Om je €10 in Bitcoin veilig te stellen kun je de Vault van Coinbase gebruiken.

Om te beginnen, bekijk hieronder de video over hoe je coins van Coinbase naar je Exodus-wallet kunt versturen.

Backups instellen (15min)

Het is ontzettend belangrijk om back-UPS te maken van je wallet voor het geval er iets gebeurd met je computer of mobiele apparaat (verlies, hack, gemagnetiseerd).

Extra: beveiligingstips

Zodra je meer dan €5000 hebt is het handig om veiligere opties te gaan verkennen:

Hardware wallets slaan bijvoorbeeld je cryptocurrency op op USB-sticks en andere apparaten die minder kwetsbaar zijn voor malware. Deze wallets kosten meestal geld maar bieden betere beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan de Ledger Nano S.

Papieren wallets zijn de veiligste manier om je cryptocurrency op te slaan, maar ook de meest gecompliceerde. We raden dit meestal niet aan tenzij je al een tijdje met cryptocurrencies werkt.

De belangrijkste risico’s om in acht te nemen (5 min)

Dit moet je onthouden over cryptocurrencies en je wallets.

 1. Desktop- en mobiele wallets zijn kwetsbaar omdat de privésleutels alleen op uw computer worden opgeslagen.
 2. Hardware wallets kunnen verloren of defect raken
 3. Papieren wallets kun je makkelijk kwijtraken omdat de privésleutels op een stuk papier zijn geschreven. Onthoud ook dat iedereen die ze ziet of kopieert jouw cryptogeld kan gebruiken!

We hopen je goed geinformeerd te hebben met deze Crypto-handleiding! Indien je nog vragen hebt, kun je deze gerust stellen in de besloten Facebook-groep!Coinmama: Buy Bitcoins with Credit Card

 

Close
Spring naar toolbar