Over Bitcoin
De Bitcoin is de eerste crypto-valuta die ooit is uitgevonden. Niemand weet precies wie het heeft gemaakt – cryptocurrencies zijn ontworpen voor maximale anonimiteit – maar bitcoins verschenen voor het eerst in 2009 door ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Sindsdien is Satoshi verdwenen en heeft hij een fortuin aan Bitcoin achtergelaten.
Omdat Bitcoin de eerste cryptocurrency was, worden alle digitale valuta’s die sindsdien zijn gemaakt “Altcoins” (ook wel: alternatieve munten) genoemd. Zo bestaan er vele verschillende Altcoins zoals de Litecoin, Ripple, Ethereum, etc. Een overzicht hiervan van CryptoHacks.nl vind je hier.
Wat zijn de voordelen van de Bitcoin?
Een van de voordelen van Bitcoin is dat het offline op de lokale hardware van een persoon kan worden opgeslagen. Dat proces wordt ‘koude opslag’ genoemd en hiermee wordt de valuta beschermt dat het opgenomen kan worden door anderen. Wanneer de valuta ergens op internet wordt opgeslagen (hot-storage), bestaat er een risico dat deze wordt gestolen.
Aan de andere kant is het zo dat als een persoon de toegang verliest tot de hardware die de bitcoins bevat, de valuta gewoon voorgoed weg. Naar schatting is maar liefst $ 30 miljard aan bitcoins verloren gegaan of zoekgeraakt door miners en investeerders. Desalniettemin blijven Bitcoins ongelooflijk populair en wordt het gezien als de meest bekende cryptocurrency in de tijd.
Hoe werkt de Bitcoin?
Bitcoins zijn volledig virtuele munten die ontworpen zijn om ‘op zichzelf staand’ te zijn voor hun waarde, zonder dat banken het geld hoeven te verplaatsen en op te slaan. Als je eenmaal bitcoins bezit, gedragen ze zich als fysieke munten: ze vertegenwoordigen waarde en zijn verhandelbaar. Bitcoins zijn te gebruiken om online goederen en diensten mee te kopen. Veel mensen zien de Bitcoin momenteel meer als een investeringsmunt, waarbij gehoopt wordt dat waarde van de munt de komende jaren flink toeneemt.
Bitcoins worden geruild van de ene persoonlijke ‘portefeuille’ naar de andere. Een portemonnee (wallet) is een kleine persoonlijke database die u opslaat op uw computer (d.w.z. in de koude opslag), smartphone, op uw tablet of ergens in de cloud (hot storage).
Waarom is de Bitcoin zo controversieel?
Er zijn verschillende redenen wat de Bitcoin-valuta tot echte media-sensatie heeft gemaakt.
Van 2011-2013 maakten criminele handelaars Bitcoins beroemd door ze in groepen van miljoenen dollars te kopen, zodat ze geld buiten de ogen van wetshandhavers konden verplaatsen. Vervolgens steeg de waarde van Bitcoins (gigantisch) omhoog. Scams zijn ook erg reëel in de cryptocurrency-wereld. Naïef en slimme beleggers kunnen honderden of duizenden dollars verliezen aan oplichting.
Uiteindelijk zijn bitcoins en altcoins controversieel omdat ze de macht hebben om geld te verdienen bij centrale federale banken en het aan het grote publiek te geven.
Bitcoin-accounts kunnen niet worden bevroren of onderzocht door belastingdiensten, en traditionele banken zijn helemaal niet nodig voor Bitcoins. Rechtshandhavingsinstanties en bankiers zien bitcoins als ‘goudklompjes in het wilde, wilde westen’, buiten de controle van traditionele politie- en financiële instellingen.
Productie feiten van de Bitcoin
Bitcoins kunnen door iedereen worden ‘gemined’ met een sterke computer. Bitcoins worden gemaakt via een zeer interessant zelflimiterend systeem dat cryptocurrency-mining wordt genoemd. De mensen die dit doen, worden miners genoemd. Het is zelflimiterend omdat er slechts 21 miljoen Bitcoins bestaan. Hiervan zijn er 18 miljoen in omloop.
Bitcoin-mining houdt in dat je je thuiscomputer de opdracht geeft om de hele dag door te werken om ‘proof-of-work’-problemen (rekenintensieve wiskundige problemen) op te lossen. Elk Bitcoin-wiskundeprobleem heeft een reeks mogelijke 64-cijferige oplossingen. Als het non-stop werkt, kan uw desktopcomputer een probleem met Bitcoins in twee of drie dagen oplossen.
Voor het minen van een klein percentage Bitcoin op een normale pc verdien je misschien 50 cent tot 75 cent USD per dag, minus je elektriciteitskosten. Voor grootschalige miners die door 36 krachtige computers tegelijkertijd worden beheerd, kan tot $ 500 USD per dag verdienen, na kosten.
Dus: Ben jij een kleinschalige miner met een normale computer van consumentenkwaliteit, zal je waarschijnlijk meer geld uitgeven aan elektriciteit dan dat je hier aan verdient. Bitcoin-mining is alleen echt winstgevend als je meerdere computers inzet en lid wordt van een groep mijnwerkers om je hardware te combineren. Deze zeer prohibitieve hardwarevereiste is een van de grootste beveiligingsmaatregelen die mensen ervan weerhoudt om het Bitcoin-systeem te manipuleren.
[/av_textblock]
[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Koers van de Bitcoin’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
[/av_textblock]
[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Alexander Klopping over de Bitcoin bij de Wereld Draait Door’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]