Regeringen en de Cryptocurrency

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De marktkapitalisatie van cryptocurrencies is dit jaar ongekend hoog geworden: $ 800 miljard. Een stijging ten opzichte van $ 20 miljard een jaar geleden. Nooit eerder in de geschiedenis is een klasse van activa zo ver toegenomen als cryptocurrencies. De overheid kon het zich tot op heden veroorloven om het te negeren door te zeggen dat het nichemarkt was. Met deze marktwaarde is dat eigenlijk niet meer mogelijk. Slimme regeringen zijn beter in staat deze bankrevolutie aan te nemen, dan het te bestrijden waar zij uiteindelijk de rekening voor zullen betalen.

China & Cryptocurrency

Hoewel de Chinese handel goed was voor meer dan 90% van de volumes die een jaar geleden werden verhandeld, daalde dit aantal afgelopen november tot nul procent. De Chinese overheid besloot om alle beurzen twee maanden vóór de maand september te sluiten, waardoor de prijs van Bitcoin van $ 4.500 naar $ 3.000 daalde, toen alle Chinese investeerders tegelijkertijd uitgesloten werden. Wat er daarna gebeurde? Wederom toonde de cryptomarkt veerkracht en antifragiliteit. Ondanks het verlies van de Chinese markt is de markt voor cryptocurrency hersteld en Bitcoin is 5x gestegen sinds de ‘crash’

Dit verbod kostte de Chinezen investeerders miljarden aam Yuan die een grote rally misten omdat ze in paniek raakten. Door cryptocurrency te verbieden en te voorkomen dat de burgers profiteerden van de stijging van cryptocurrency, heeft de Chinese overheid miljarden yuan verloren aan potentiële belastinginkomsten en aan de bbp-groei.

Maar de zorg was ergens anders: de Chinese overheid vreesde dat haar burgers cryptocurrencies zouden gebruiken om het controlekapitaal te omzeilen en de waardevermindering van Yuan te beschermen. Economische geschiedenis laat zien dat kapitaalcontroles altijd falen, uiteindelijk. Als mensen hun geld willen opnemen, zullen ze namelijk altijd een manier vinden.

Het probleem met het verbieden van een bedrijf dat mensen zo graag wil is dat het niet werkt. Het verbod heeft de markt voor cryptocurrency eenvoudigweg onder druk gezet in China. In heel China zijn websites verschenen die peer-to-peer-uitwisselingen mogelijk maken. Het is onmogelijk deze omvang van een dergelijke markt te kennen, waardoor de Chinese overheid alle controle over de markt heeft verloren.

Japan & Cryptocurrency

Japan nam daarentegen de tegenovergestelde richting in. Geconfronteerd met demografische en economische uitdagingen en een overheidsschuld van maximaal 250% van zijn BBP, moest Japan manieren vinden om meer economische groei te genereren. Dus in plaats van cryptocurrency te negeren of te verbieden, heeft Japan besloten deze te reguleren. In dezelfde maand dat China al zijn cryptocurrency-beurzen heeft gesloten, heeft Japan licenties verleend voor 11 cryptocurrency-uitwisselingen. Het doel van Japan is heel duidelijk: de cryptocurrency-engine van de wereld worden.

Als gevolg van deze vriendelijke omgeving is de handel in Yen cryptocurrency exponentieel gegroeid en de eerste resultaten zijn er al. Nomura schatte onlangs dat alleen de Bitcoin al verantwoordelijk zou kunnen zijn voor 0,3% van de bbp-groei in Japan. Ironisch genoeg verhuist Huobi, dat eens de grootste cryptocurrency-uitwisseling ter wereld was voordat het door de Chinese overheid werd gesloten, naar Japan en is van plan daar twee beurzen te openen.

Veel regeringen weten nog steeds niet wat te doen met cryptocurrencies, vooral omdat ze ze niet begrijpen. Eén ding is zeker: zwakke, onzekere en autoritaire regimes zullen zeer waarschijnlijk vechten tegen cryptocurrency omdat ze een zeer krachtig hulpmiddel zijn voor mensen om hun vrijheid te herwinnen. Democratisch gekozen en goed functionerende regeringen hebben niets te vrezen en te veel te winnen van cryptocurrencies, zowel in de vorm van extra economische groei veroorzaakt door deze bancaire revolutie en door de extra belastinginkomsten die hen zullen toekomen.

Cryptocurrencies gaan nergens heen. Het is misschien geen Bitcoin, het is misschien geen Ethereum, maar sommige cryptocurrencies zullen al snel ‘normaal’ zijn. Zou je 20 jaar geleden tegen de inzet van e-mail hebben gevochten om je postdienst te beschermen? Nou, vechten tegen cryptocurrencies is hetzelfde, het kan gewoon niet. Verbieden van hen – zoals Jamie Dimon heeft voorgesteld – zou het afsluiten van internet vereisen, wat is de kans dat dit gebeurt? Hoewel de toename van cryptocurrencies misschien vertraagd is, is deze situatie op de lange termijn niet houdbaar omdat het onbetaalbaar zal worden als China achterblijft wanneer de rest van de wereld verder zal gaan.

De verandering komt mogelijk niet van waar u het verwacht, maar het gebeurt. Een prominente Ghanese bankier – Papa-Wassa Chiefy Nduom – heeft recentelijk bij de Centrale Bank van Ghana in het openbaar aangedrongen om een ​​procent van haar deviezenreserves in Bitcoin te investeren. Dit is de volgende stap waarbij centrale banken eindelijk beseffen dat ze hun monopolie op de kwestie van valuta hebben verloren en dat ze moeten levenmet cryptocurrencies. De meesten van hen weten het nog niet, maar de hegemonie van het contante vertrouwen loopt al ten einde.

Facebook Comments
Share.

Leave A Reply

Close
Spring naar toolbar