Ripple (XRP)

Bitcoin is de grootste cryptocurrency ter wereld gezien de totale marktwaarde. Je kunt de tv tegenwoordig niet meer aan doen zonder dat iemand het noemt. Een iets onbekendere munt is de Ripple. Ondanks dat het (op moment van schrijven) de vierde grootste cryptocurrency ter wereld is, hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord.

Dus wat is Ripple?

Net zoals de Bitcoin, Ethereum en Litecoin kan de Ripple moeilijk te begrijpen zijn. Dit komt vooral omdat de munt anders werkt dan de meeste cryptocurrencies. In dit artikel proberen wij je een duidelijk beeld te geven van hoe de munt werkt, hoeveel deze kost en waar je de Ripple het beste kunt kopen en verhandelen.

Wat is de Ripple?

Ripple is zowel een betaalnetwerk (RippleNet) als een cryptocurrency (Ripple XRP) gemaakt in 2012. RippleNet verbindt banken en andere grote instellingen en stelt hen in staat geld en andere activa via het netwerk over te maken. Alle transacties worden geregistreerd op het gedecentraliseerde XRP Ledger.
Ripple XRP is de valuta die wordt gebruikt in het betalingsnetwerk voor alle transacties, waardoor de tijd en het geld die verband houden met grensoverschrijdende betalingen worden verkort. Elke transactie via het systeem worden in slechts vier seconden verwerkt. Ter vergelijking: Ethereum duurt meer dan twee minuten, Bitcoin meer dan een uur, terwijl traditionele systemen tussen drie en vijf dagen kunnen duren.

De valuta is ook schaalbaar – hij kan 1500 transacties per seconde verwerken. In vergelijking met de Bitcoin kan de Ripple naar verluidt slechts zeven keer meer transacties in dezelfde tijd verwerken, wat een van de redenen is waarom Bitcoin Cash werd gecreëerd.

Het Ripple-netwerk is niet alleen snel en schaalbaar, maar biedt ook lage transactiekosten. Vanwege de voordelen wordt het systeem al door meer dan 75 financiële instellingen over de hele wereld gebruikt.

Verschil tussen de Ripple en de Bitcoin

Dus wat is het grootste verschil tussen Ripple en Bitcoin? De Ripple is een betaalnetwerk voor financiële instellingen en is een concurrent van systemen als SWIFT. Het kan ook worden verhandeld, maar was nooit bedoeld als betaalmethode om online dingen te kopen. Bitcoin wil een wereldwijd geaccepteerde valuta worden die conventioneel geld zou kunnen verbeteren of zelfs vervangen. Bitcoins zijn een nieuwe manier om betalingen te verrichten die banken en andere financiële instellingen omzeilen.

Ripple daarentegen werkt samen met banken om hen te helpen bij het versnellen van grensoverschrijdende betalingen en het verlagen van tarieven. Sommigen zien Ripple als een tegenhanger van waar cryptocurrencies eigenlijk voor bedoeld zijn, daarom heeft de munt ook veel tegenstanders..
Een andere reden waarom sommigen niet dol zijn op Ripple (XRP) is dat het niet gedecentraliseerd is zoals Bitcoins en andere valuta’s. Het bedrijf heeft vóór de lancering alle munten gemaakt en bezit nog steeds meer dan de helft van het aanbod.

Waarde van Ripple

Ripple is momenteel te koop voor rond de $ 2,50 (voor een exacte hoeveelheid zie widget hieronder), waardoor het veel minder waardevol is dan Bitcoin en Ethereum. In tegenstelling tot sommige andere cryptocurrencies, kun je Ripple niet minen. Zoals eerder vermeld, zijn alle munten – 100 miljard – al gecreëerd. Ongeveer 40 procent van hen is in omloop, terwijl de rest van de munten in handen zijn van het bedrijf.
Ze zullen geleidelijk op de markt worden vrijgegeven – één miljard Ripples per maand. Dit is om beleggers te laten zien dat Ripple niet het volledige aanbod tegelijk in de markt zal verkopen, wat een negatief effect op de prijs zou hebben.

Is de Ripple een goede investering?

Of Ripple een goede investering is weet natuurlijk niemand. De cryptocurrency is in ieder geval veel in waarde gestegen sinds de introductie. Als je aan het begin van 2017 voor $1.000 aan Ripples had gekocht, toen je er een voor ongeveer $ 0.0065 kon krijgen, zou je vandaag bijna $ 40.0000 hebben.
Maar het is moeilijk te zeggen in welke richting de prijs in de toekomst zal evolueren. Als Ripple meer banken aan boord kan krijgen en de financiële sector met zijn betalingsnetwerk kan transformeren, kunt u verwachten dat de prijs omhoog schiet. Als het tegenovergestelde gebeurt en beleggers hun geld niet in Ripples storten, kan de prijs een enorme daling ervaren. Het is dus aan te raden om de koers goed in de gaten te houden.

De koers van de Ripple